En personlig mordgåta och Nicole Krauss om skilsmässor

42 min
Tom Malmquist är tillbaka efter den hyllade "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" om hur han förlorade sin livskamrat och blev pappa samma vecka. Och så har vi ringt Nicole Krauss i Brooklyn.

Poeten och författaren Tom Malmquist gjorde en kritikerrosad romandebut med boken ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”. Den handlade om när han blev ensam kvar med sin nyfödda dotter när barnets mamma dog strax efter förlossningen. Den nya boken heter ”All den luft som omger oss” och även den cirklar kring detta trauma, men det är också en berättelse om ett mord på en mycket ensam man – Mikael K – i Huddinge 1991. En verklig händelse som gjort stora avtryck i författarens inre. Tom Malmquist har tidigare gett ut två diktsamlingar också – "Sudden Death" och "Fadersmjölken".

Och så har vi har pratat med den amerikanska författaren Nicole Krauss hemma i huset i Brooklyn. Hennes nya bok heter ”Dunkel skog” och handlar på ett raffinerat sätt om en skilsmässa, kanske hennes egen. Men också om hur författarjaget hittar Franz Kafkas efterlämnade manuskript när hon åker till Israel för att försöka häva sin skrivkramp.

Nicole Krauss var tidigare gift med författaren Jonathan Safran Foer, och var alltså part i det ena av den högkulturella stadsdelens två litterära power-par (för nyfikna: det andra är Paul Aster och Siri Hustvedt...). Nicole Krauss debuterade med "Man utan minne" och har även skrivit romarena "Kärlekens historia" och "Det stora huset".  

Programledare: Marie Lundström
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  David Darling - Stones Start Spinning
  Kompositör: David Darling
  Bolag: Prayer For Copassion
 • 08.07
  Otto Totland - Second Call
  Kompositör: Otto Totland
  Bolag: Sonic Pieces
 • 08.29
  David Darling - Of Faith
  Kompositör: David Darling
  Bolag: Gratitude
 • 08.34
  David Darling - Stones Start Spinning
  Album: Prayer For Compassion
  Bolag: Wind Over the Earth
 • 08.43
  John De Kadt, Benjy Wertheimer - Tabla Breath
  Kompositör: John De Kadt, Benjy Wertheimer
  Bolag: One River