Skådespel i TV4:s dokumentärserie om Stockholmspolisen, Hanna Stjärne om kritiken mot Melodifestivalen, bakslag för hyperlokala nyhetssajter

35 min
Kalla fakta om TV4:s "dokumentärserie" Stockholmspolisen – vi avslöjar hur fiktion ersätter fakta. SVT:s VD Hanna Stjärne om kritiken mot Melodifestivalen. Bakslag för hyperlokala nyhetssajter.

Skådespelande poliser i "dokumentärserien" Stockholmspolisen

På måndag är det säsongspremiär för TV4:s program Stockholmspolisen. En populär dokumentärserie som enligt tv-kanalen ger en unik inblick i polisens uppsökande verksamhet.

Hack i häl följer ett TV-team polisens arbete på fältet och vi som tittare serveras en välproducerad och actionfylld historia från samhällets trasigare baksidor.

Men vad är det egentligen vi ser? Är det som TV4 uppger en dokumentär skildring eller är det här snarare fiktion?

Reporter: Tonchi Percan.


Hanna Stjärne svarar på kritiken mot Melodifestivalen
I förra veckans program granskade vi SVT:s största nöjesevent Melodifestivalen. Vi tog upp frågan om sponsring, om samarbeten med kommersiella eventbolag och ställde frågan om SVT:s öppenhet när det gäller programmets kostnader och inkomster.

Vi kunde också berätta att Granskningsnämnden, som kontrollerar att SVT följer sitt sändningstillstånd, år efter år kritiserat SVT för en bristande redovisning av Melodifestivalens ekonomi.

I förra veckans program fick vi inte till någon intervju med SVT:s VD, Hanna Stjärne. Men efter ett nytt försök, sågs vi istället nu i veckan.

Reporter: Johan Cedersjö.


Tuff tillvaro för hyperlokala nyhetssajter
I januari kom beskedet att de lokala nyhetssajterna i Östergötland, Norrköping och Linköping News, lägger ner.

Förra året kom också beskedet från koncernen 24 Journalistik att de stänger flera lokala redaktioner främst i Skåne och centraliserar till Kalmar.

De här sajterna har kunnat profilera sig som gratisalterantiv och pigga underdogs till de större mediehusen med betalväggar.

Men den senaste tidens nyheter i branschen fick vår reporter Therese Rosenvinge att börja fundera över hur de här sajterna egentligen har det 2019, ett par år efter den stora boomen av digitala uppstickare och hyperlokala mediestart-ups.

Reporter: Therese Rosenvinge.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  마스터K - 화이팅 (Instrumental)
  Album: Fighting Hero
  Bolag: A&G Modes
 • 11.15
  Sherlock Holmes (Motion Picture Soundtrack) - Ah, Putrefaction
  Album: Sherlock Holmes (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Sony Classical
 • 11.29
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande