Upp och hoppa eller vila dig sjuk

55 min
Rapport efter rapport larmar om att vi rör på oss för lite, stillasittandet har blivit en folksjukdom. Men hur vänder man utvecklingen och vem bär ansvaret?

 

Kropp & Själ har undersökt vad som görs för att undvika att vi vilar oss sjuka.

En invånare i staden Sheffield i England är aktiv 30 min i veckan. Myndigheterna såg hur allt fler drabbades av övervikt, depression och diabetes. För att vända trenden har de nu tillsammans med branschorganisationer startat Move more plan - en hälsosatsning med målet att Sheffield ska bli den mest aktiva staden i England 2020.
Appar som mäter rörelse, utbyggda lekparker och event där barnen hoppar hage ska få invånarna att femdubbla sin aktiva tid till 150 min i veckan. 

Mogaskolan i Svenljunga är en av de skolor som den senaste tiden lagt in pulsträning på schemat. Träningen sägs höja elevernas betyg i matte, men metoden har kritiserats från fler håll för att inte ha vetenskaplig grund. 

Men vilken väg är rätt att gå och hur får man människor att bli mer fysiskt aktiva i sin vardag?

Gäster i programmet: Daniel Berglind, forskar om fysisk aktivitet vid Karolinska institutet, Örjan Ekblom, docent i fysiologi vid Gymnastik och idrottshögskolan, Magnus Lindwall, professor i psykologi inriktning hälsopsykologi, Göteborgs universitet, Anna Jansson, enhetschef Folkhälsomyndigheten. 

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    The Brothers, Mack Browne - Bumpy's Lament
    Kompositör: Upphovsman Ej Angiven
    Bolag: Hallmark