Framtidens hållbara stad och opera för nybörjare

54 min
Sverige har fått sin första riksarkitekt med uppdrag att främja den hållbara staden - vad innebär det för arkitekturen? Och för den som tycker att tröskeln till operan är för hög - nu kommer guideboken som vägleder dig.

I januari fick Sveriges sin första ordinarie riksarkitekt - hennes uppdrag blir att hålla riktningen i landets övergripande arkitekturpolicy, där segregation, ojämlikhet och klimatförändringar pekas ut som vår tids största urbana problem. Hur kommer det att påverka hur våra städer formas? Intervju med riksarkitekt Helena Bjarnegård och samtal i studion med arkitekturkritiker Mark Isitt och Julia Svensson, chefredaktör på tidskriften Aktitektur. 

För den ovane operalyssnaren - var börja för att ta sig an genren? Samtal med musikkritiker Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, aktuell med boken Dröm och skådespel: en introduktion till opera

Dessutom: Karsten Thurfjell utser veckans ord, "kulturflätare"; vi har läst den internationellt hyllade författaren Tom Malmqvists nya roman och i dagens essä skriver litteraturvetaren och kritikern Viola Bao om poesins starka ställning i Kina.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Claude Debussy - La Cathédrale Engloutie
  Krystian Zimerman
  Préludes
  Etikett: Dgg
 • 13.13
  Luciano Pavarotti - Verdi: La traviata / Act 2 - "Che fai?" "Nulla"
  Luciano Pavarotti
  Verdi: La Traviata
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.