Igår hängdes nio unga män: Cecilia Uddén, Kairo

3:13 min
Utrikeskrönika den 21 februari 2019. Kairo.

Här är Kairo torsdag.

Igår hängdes nio unga män.
Jag gick in i simkortsbutiken för att fylla på mitt kontantkort med 1000 pund, det är ungefär 500 svenska kronor. Jaha vill du att jag fyller på med 1000 eller vill du betala 1000, frågade den unge mannen, för om du betalar 1000 så landar 600 pund på simkortet.

– Va? Menar du att Sisi äter upp 400 pund av mina 1000?, skojade jag. Den unge IT-killen blev likblek och började viska. Om du skämtar om vår president på det där sättet blir det jag som råkar illa ut. Inte du.

Repressionen i Egypten har skapat ett permanent tillstånd av isande rädsla. Inte alltid uppenbart för oss utländska medborgare, vi riskerar inte fängelse, bara utvisning. Som i måndags när min förre kollega New York Times journalisten David Kirkpatrick landade på flygplatsen i Kairo o inte fick komma in i landet.  Han hölls isolerad i flera timmar, utan mobiltelefon, utan vatten och mat i sju timmar, innan han utan förklaring eskorterades ombord på ett plan till London. David Kirkpatrick var New York Times Mellanösterkorrespondent till för ett par år sedan och gav nyligen ut en kritisk bok om hur Egypten åter hamnat i militärens händer efter den arabiska våren.

Men som alltid är det egyptiska journalister, egyptiska aktivister, egyptiska regimkritiker, egyptiska homosexuella, egyptiska bloggare som råkar mest illa ut - fängslas tystas hotas. En TV-programledare fick ett års fängelse - för att han intervjuat en bög.    

Egyptens rättsväsende ifrågasätts allt oftare internationellt. Igår avrättades nio unga män, dömda för inblandning i mordet på Egyptens riksåklagare Hisham Barakat, sommaren 2015. Enligt människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch ska de nio unga ha bekänt efter tortyr. Och den mördade riksåklagarens egen dotter, Marwa Barakat, som själv är domare, skrev häromdagen förtvivlat att hon inte trodde att de nio ungdomarna var skyldiga. Hon uppmanade polisen att istället hitta de verkliga mördarna. 

Igår hängdes nio unga män. Sen årsskiftet har Egypten avrättat 15 människor. Till detta Egypten anländer statsminister Stefan Löfven på söndag för att delta i ett toppmöte mellan EU och Arabförbundet. Men vad kommer han att säga till president Sisi under det bilaterala mötet mellan Sverige och Egypten? När Frankrikes Macron under ett Kairobesök nyligen kritiserade Egyptens ovana att inte respektera mänskliga rättigheter, utan fängsla journalister och bloggare, svarade president Sisi: Landet byggs inte av bloggare.

Igår hängdes nio unga män.