Barfotalöpning och råd för resmage

54 min
Vad har du på fötterna när du springer? För du har väl något på fötterna? Under de senaste 40 åren har löparskor blivit en mångmiljardindustri med ständigt nya modeller och uppfinningar som ska göra skorna mer stötdämpande. Varje löpare har fått lära sig hur viktiga just skorna är för att undvika skador. De behöver bytas varje år och vara uppbyggda på rätt sätt för att dämpa belastningen på kroppen. Men nu har allt fler övergett de uppbyggda skorna för att istället springa barfota eller med tunna gummimockasiner på fötterna. Entusiasterna menar att barfotalöpning lockar fram ett nytt naturligare sätt att springa på, och att löpstilen i sig skyddar bättre mot skador än alla luftkuddar och inlägg i skorna. Gäster i programmet är bland annat Lisa Blommé, före detta elitlöpare och David Felhendler, sjukgymnast.

Vi träffar också resejournalisterna Per J Andersson och Tobias Larsson som menar att många har en överdriven rädsla för att drabbas av magsjuka på semestern men som ändå vill ge vissa magvänliga råd inför resan. 

Dessutom handlar det om hur snabbt man kan vänja magen vid en ny bakterieflora - och hur man kan undvika de värsta magsjukeattackerna - när man reser i andra länder. Torbjörn Norén, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro berättar att vi på bara några veckor kan bygga upp en viss försvarskapacitet mot nya bakterier.