Jeff Bezos – hur världens rikaste man blev förknippad med muskler, mode och skandaler och inte bara med e-handel

55 min
Han kan idag kalla sig för "världens rikaste man i modern historia", och sitt företag för "världens största" ifråga om e-handel – Jeff Bezos, mannen bakom Amazon.

Trots att Jeff Bezos idag är god för drygt 130 miljarder dollar har han hållit en låg profil ifråga om både stil och privatliv, tills nu. Under senare tid har han inte bara förändrat sitt yttre genom att bygga upp muskler och skaffa sig en garderob som fick New York Times att förra året kalla honom för en ”nykläckt stilikon”.

Det började med böcker för Jeff Bezos och det företag som gjort honom till världens rikaste man. När han i början av sin karriär inom e-handel gjorde en lista över tjugo olika produkter som skulle funka att sälja över nätet så kom böcker på första plats. När han 1997 börsnoterade Amazon trodde inte alla på idén, men de som gjorde det är idag mycket rika.

Och 2006 började kläder även bli intressant för Amazon. Då köpte de det amerikanska nätmodeföretaget Shopbop. 2012 sponsrade Amazon till och med den prestigefulla modegalan ”The Met Ball” i New York. En gala som chefredaktören för med amerikanska Vogue, Anna Wintour, håller i med hårda nypor. Många i modevärlden såg sponsringen som ett försök till genväg in i branschen.

2017 fick Amazon patent på en automatiserad klädfabrik som tillverkar plagg på beställning, så kallad ”on-demand”. Och kanske blir Amazon först med en robotdesigner. De har utvecklat en algoritm som kan göra det möjligt att i framtiden scanna befintliga bilder av kläder och därefter skapa nya, liknande, plagg.

I veckans program pratar vi om trender i ledarskap med Cissi Elwin, chefredaktör på tidningen Chef. Vi pratar också om att förvandla bilden av sitt fysiska jag med hjälp av träning. Och så berättar vi om en annan, gammal, utarbetad infrastruktur för handel – sidenvägarna.

Veckans gäst är Sven Carlsson, författare och journalist på Dagens Industri.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Die Welttraumforscher - Hinter Pluto
  Kompositör: Die Welttraumforscher
  Bolag: New York Haunted
 • 10.58
  The Silk Road Ensemble - We Shall Overcome
  Album: We Shall Overcome