Finnjävlarpodden #21 "Jag är fortfarande jättefinsk, ändå klarar jag inte av att bo där"

43 min
Kristian Borg och Victoria Rixer gästas av koreografen och konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg inför publik på Stora teatern i Göteborg.

Existerar det någon sverigefinsk dans? Den finska rörelsen är vemod och dramatik, taktfast tango, hurtig humppa, hårdrockens hedbangar. Ett sverigefinskt dansfenomen som blommat upp de senaste åren är disco. Det finska arvet och rörelseuttrycket finns med som en röd tråd för Finnjävlarpoddens gäst denna gång.

Veera Suvalo Grimberg står för en omfamnande, inkluderande rörelse. Hon är sedan 2010 konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn i Göteborg. Ett internationellt uppmärksammat danskompani som ger alla kroppar en plats, oavsett hur de ser ut eller vilka funktionsvariationer de än har. Tanken har ända sedan början varit att utmana stereotyper om hur en professionell dansare ser ut. Nyligen blev kompaniet prisat på Scenkonstgalan och fick även Nöjesguidens Göteborgspris.

En piruett kan se ut på många olika sätt.

Veera kallar sig fortfarande för riktig finne efter tre decennier i Sverige. Hon har aldrig upplevt den sortens utanförskap som många andra sverigefinnar ur den första generationen. När hon flyttade till Sverige 1992 så hade det finska redan börjat bli något lite exotiskt och spännande.

Med åldern kommer de här frågorna om identitet fram. Jag har visserligen nu levt längre i Sverige än i Finland, men jag är fortfarande jättefinsk, min identitet är finsk, jag är bara finsk medborgare — ändå klarar jag inte av att bo där.