Kent och Abir

52 min
P1 Dokumentär återutsänder ett program från projektet Riksdagen i P1 från september 2012. Här följer vi sverigedemokraten Kent Ekeroth och centerns Abir Al Sahlani. "Invandring" är något som både skiljer och förenar de två riksdagsledamöterna. Sedan dokumentären sändes första gången har Kent Ekeroth avgått som partiets rättspolitiske talesperson men sitter kvar i riksdagen. Han var en av de sverigedemokrater som fångades på bild i den uppmärksammade videon med järnrör.

Kent Ekeroth, vars parti vill minska invandringen med 90 procent, berättar i dokumentären om hur hans mor och mormor upprepade gånger flytt förföljelser innan de nådde Sverige.

”När morsan kom hade de 50 kronor på fickan. Invandrare, inga pengar. Klarade sig utmärkt”

Abir Al Sahlani möter sitt förflutna som ensamkommande flyktingbarn när hon nu som riksdagsledamot gör studiebesök på Migrationsverket.

”1991, 26 oktober, landade jag i Stockholm. Då kom jag insmugglad till Sverige.”

Med dem båda pratar vi om hur deras politik går ihop med deras erfarenheter. Hur ser Kent på sin hårda linje mot invandrare som begått brott med tanke på sin invandrade mors fängelsestraff för skattebrott? Hur ser Abir på att stödja en politik som innebär tvångsavvisningar till det Irak hon två gånger flytt efter hot mot livet?

Dokumentärserien Riksdagen i P1 följer ett antal riksdagsledamöter genom mandatperioden för att ge en bild av både politiken och människorna som formar den.

Ett program av Amanda Glans. Producenter Erik Hedtjärn och Lars Truedsson.Producerat av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio.

Vi undrar - Är det rimligt att kräva av en politiker att liv och politik ska gå ihop? Är det rimligt att Kent Ekeroth fått lämna många uppdrag efter de senaste avslöjandena? Var gärna med och diskutera.