Alf Nilsson läser "Ett gammalt bergtroll"

Här finns inget ljud
Klassikern handlar om en mycket speciell uppläsning av en av Gustaf Frödings mest älskade och lästa dikter: "Ett gammalt bergtroll" ur samlingen "Stänk och flikar".

"Ett gammalt bergtroll" är en av Gustaf Frödings mest älskade och lästa dikter. Den ingår i samlingen "Stänk och flikar" från 1896. Fröding, som föddes 1860, var alltså en relativt ung man när dikten skrevs.

När skådespelaren Alf Nilsson på 90-talet gjorde program med Kerstin Wixe om den svenska diktskatten försökte hon få honom att göra en inläsning av den berömda dikten. Till slut lät han sig övertalas. Alf Nilsson gjorde en enda inläsning av "Ett gammalt bergtroll".

-  Det var värt allt tjat, säger Kerstin Wixe, producent.

Alf Nilssons röst har vi detta Strindbergsår kunnat höra som en av uppläsarna av de Strindbergsbrev som sänts hela året. Han har arbetat med teater och film sen mitten av 1950-talet och blev ett känt ansikte för den breda publiken genom TV-serierna "Hem till byn" och deckarserien "Polisen i Strömstad". Vi har också sett honom i filmer som "Jägarna" och "Masjävlar".

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.47
    Cornelis Vreeswijk - Ett Gammalt Bergtroll
    Album: Cornelis Klassiker ( 1)
    Kompositör: Tommy Slim Borgudd, Bo Häggström, Georg Jojje Wadenius
    Bolag: WEA