Möt Sara Stridsberg – vinnare av Sveriges Radios Romanpris 2019

31 min
Kärlekens Antarktis tar läsaren in i medvetandets och verklighetens mörkaste irrvägar. En realitet så brutal att den knappt ryms i språket. Hör författaren Sara Stridsberg själv om sin prisade roman.

Det är svårt att tänka sig ett mer utsatt tillstånd än att vara missbrukare och förälder. Men innebär det att man är en sämre förälder? Är den största kärleken en förälder kan ge sitt barn att avstå från föräldraskapet och lämna bort barnet? Och hur ser kärleken ut när världen runt omkring är extra karg och hård?

Det är sådana frågor som Sara Stridsberg närmar sig i sin roman "Kärlekens Antarktis". Hon skildrar utsattheten och grymheten som finns i människans liv på jorden. Hon skriver fram ett styckmord som återkommer som ett omkväde genom romanen och som inte släpper greppet om läsaren. Ändå är det som om romanens gestalter springer mot ljuset och kärleken.

Cecilia Blomberg träffar Sara Stridsberg i ett något stökigt styrelserum på Bonniers Bokförlag i Stockholm. Skådespelaren Rebecka Hemse läser utdrag ur "Kärlekens Antarktis".