Ännu en delstat kriminaliserar abort: Fernando Arias, New york

3:13 min
Utrikeskrönikan 3 april. New York.

I somras, när jag var på semester i södra USA, började min mobil plötsligt vibrera häftigt. När jag tar upp den ur fickan trängs nyhetsflasharna på skärmen.

En domare i USAs högsta domstol ska pensionera sig, står det.

Det låter kanske inte som den hetaste av nyheter, men i det här landet, vid den tidpunkten, är den nyheten av gigantisk betydelse.

Donald Trump kommer få nominera ännu en konservativ domare till Högsta domstolen.

Idag vet vi att den nya domaren heter Brett Kavanaugh och att det numera finns en konservativ majoritet i landets viktigaste domstol.

I konservativa delstater börjar man förbereda sig på resultatet av den nya sammansättningen.

Titta till exempel på Georgia. Där har delstatskongressen röstat igenom ett förslag som kriminaliserar abort. Det handlar om House Bill 481 – eller ”lagen om levande bebisars rättigheter och jämlikhet”.

I förarbetena till lagförslaget hänvisar man till USAs konstitution och argumenterar för att ett foster bör omfattas av rättigheterna som grundlagen medger. Det 14nde tillägget i konstitutionen, står det, innebär att ”ingen person ska berövas sitt liv” utan en rättvis rättsprocess.

Enligt lagförslaget i Georgia ska ett foster omfattas av de rättigheterna när det är möjligt att uppfatta fostrets hjärtslag med hjälp av ultraljud. Det brukar oftast inträffa efter sex veckors graviditet.

Det här är inte första gången en delstat i USA försöker stifta en så kallad ”hjärtslagslag”. Mississippi, Iowa, Tennesse, Florida, South Carolina och Ohio har försökt - eller arbetar för – att få igenom liknande lagar.

Men ingen delstat kommer att lyckas.

I varje fall inte till en början.

Hjärtslagslagarna kommer med allra största säkerhet stoppas i lägre domstolar, eftersom aborträtten ända sedan 1973 ska gälla i alla USAs delstater.

Man skulle kunna uppfatta det som ett bakslag för abortmotståndare när lagarna stoppas.

Det är det inte.

Abortmotståndare i USA räknar med - och till och med hoppas på - att de ska utmanas i rätten. Strategin är att ett av målen ska leta sig upp i Högsta domstolen och att den nya konservativa majoriteten ska förändra aborträtten i grunden.

Än så länge vet vi inte säkert vad Högsta domstolen skulle komma fram till om det händer.

Min mobil kommer hur som helst att vibrera.