Bodil Malmsten och "Damen, det brinner!" i Bokcirkelpremiären!

44 min
Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomannen Eric Schüldt läser Bodil Malmstens lyrik. I premiäravsnittet ägnar vi oss åt genombrottsverket från 1984: "Damen, det brinner!". 

Vårens andra bokcirkel fördjupar sig i en av våra mest folkkära författare: Bodil Malmsten. Hennes "Samlade dikter" har precis kommit ut i en behändig pocketutgåva och tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom och radiomannen Eric Schüldt läser vi diktsamlingen ”Damen, det brinner!” från 1984.

Dessutom undersöker vi om det manliga författargeniet är utrotningshotat? Det råder just nu total kvinnodominans bland de nominerade till flera litteraturpriser – både till Sveriges Radios egna priser och till debutantpriser som Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset.

Vi försöker reda ut vad det är som pågår, tillsammans med författaren Daniel Sjölin och kulturchefen på Borås Tidning: Lena Kvist.

I Bokcirkelns nästa avsnitt, den 11 maj, läser vi Bodil Malmstens diktsamling "Nåd & onåd" (1989) och i tredje avsnittet, den 18 maj, fokuserar vi på "inte med den eld jag har nu" (1993).  

Programledare: Marie Lundström
Producent: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Hauschka, Dustin O'halloran - River
  Hauschka, Dustin O'halloran
  Etikett: Sony Bmg Music Entertainment
 • 08.06
  Nina Simone, Jimmy Bond, Albert Heath - Good Bait
  Album: My Baby Just Cares For Me
  Kompositör: Tadd Dameron
  Bolag: Charly
 • 08.07
  Dustin O'halloran - The Priest
  Dustin O'halloran
  Etikett: Splinter Records
 • 08.34
  Nat King Cole - Gee Baby Ain't I Good To You
  Album: Nat King Cole Trio 1943-49 - The Vocal Sides
  Kompositör: Don Redman
  Bolag: Delta-Acustic