Sommar 60 år: Tage Danielsson i grammofonarkivet

9:42 min
Musik var viktigt för Tage Danielsson, initiativtagaren till Sommar. I sitt sommarprogram 1980 berättade han om hur kul han tyckte det var att botanisera bland skivorna i radions grammofonarkiv.

2019 firar det populära radioprogrammet Sommar 60-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en serie kortprogram i P1 som på olika sätt uppmärksammar sommarpratare, höjdpunkter och förändringar genom åren som gått.
1959 var det mest prat i radion, melodiradion hade ännu inte fötts och dåvarande underhållningschefen, Tage Danielsson, ville bjuda radiolyssnarna på mer musik, på ett underhållande sätt presenterat av olika sommarvärdar.
60 år senare är musiken fortfarande viktig men framförallt är det Sommarvärdarnas egna berättelser som får miljoner svenskar att klockan 13.00 sätta på P1 för att vara med från start när den välkända sommarsignaturen dras igång eller alternativt själv välja tidpunkt för lyssning. 2018 slog poddlyssnandet nytt rekord.
Producent för programmen är Rigmor Ohlsson som djupdykt i radions programarkiv för att hitta några Sommarpärlor ur de bevarade programmen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.45
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard
 • 10.54
  Jimmy Durante - As Time Goes By
  Album: Slow Motion 10
  Bolag: Ariola
 • 10.55
  Ella Fitzgerald - I've Got A Feelin' I'm Fallin'
  Album: Ella Fitzgerald 1936-1950 - CD D
  Bolag: JSP Records