I skuggan av Notre Dame, där ingenting händer

54 min
Hör hur det går med återuppbyggnaden av Nationalmuseet i Brasilien som brann för drygt åtta månader sedan. I Paris har miljarder samlats in men i Brasilien är summan knappt en miljon kronor.

Vår reporter Helena Nordenberg har pratat med museichefen Alexander Kellner, den svensk brasilianska bibliotekarien Rute Brazil Dos Santos och journalisten Henrik Brandão Jönsson som tillsammans ger en bild av  museets roll i samhället och situation just nu samt det stora ointresset från politikens roll.

Vi pratar om hur den svenska folkmusikens trender och en öppenhet som lett till större och bredare samarbeten med konserthus och musiker från andra kulturer tillsammans med Mats Einarsson från P2 Live. Bland annat om den nyligen bortgångne musikern Solo Cissokhos sammarbeten med svenska folkmusiker som Ellika Frisell. 

Vi besöker en teatergrupp med ungdomar som har erfarenhet av flykt och är med när de gjorde en läsning av den debuterande författaren Daniel Yousefis bok "Den Åttonde Kontinenten" på Dramaten. Boken är baserad på författarens upplevelser av tiden som volontär på den grekiska ön Lesbos som varit ett stort centrum för flyktingmottagningen i Europa sedan hösten 2015.

Och så hör vi den avslutande delen av veckans essäserie "Poesi efter Auschwitz" där vi hör Mikael van Reis berätta om mötet mellan den överlevande poeten Paul Celan och den beundrade filosofen Martin Heidegger som aldrig bad om ursäkt för sin tid som nazist.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.16
  Flen världsorkester, Flen Worldorchestra - Lamma bada yatathanna
  Album: Mosaik
  Bolag: Utan Filter Records
 • 13.19
  Gavle Symphony Orchestra - Djefvulsdansen
  Album: Djefvulsdansen
  Bolag: NaxosSweden - Swedish Society
 • 13.35
  Switched on Snes - A Wish
  Album: Secret of Mana
  Bolag: Subtropic Records
 • 13.58
  Nirvana - Smells Like Teen Spirit
  Album: Nirvana
  Bolag: Universal Music