Kvinnors rösträtt i Sverige 100 år: Långt kvar till halva makten för världens kvinnor

19 min
I maj 2019 firar vi hundra år av kvinnlig rösträtt i Sverige. Men det finns fortfarande länder som inte ger kvinnor samma rösträtt som män, och i världens parlament är bara knappt en fjärdedel kvinnor.

Omkring hälften av världens befolkning bor i verkliga demokratier som respekterar mänskliga rättigheter som åsiktsfrihet och pressfrihet. Och rätten att rösta är en fundamental mänsklig rättighet, även om vissa regimer manipulerar valresultaten, säger forskaren Anna Lührmann på V-Dem Institute i Göteborg.

Men för rösträttskämpar idag är världen farligare än när kvinnor kämpade för rösträtt i Sverige för hundra år sedan, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Och inget land i världen har ännu uppnått total jämställdhet där kvinnor och män deltar i politiska beslut på lika villkor, konstaterar Lenita Freidenvall, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.09
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.10
  100 Himnos Nacionales del Mundo 100 Nationale Hymnen Der Welt 100 Tonos De Llamada Klingeltöne - New Zealand Himno Nacionales Nationale Hymne National Anthem Ringtone
  Album: 100 Himnos Nacionales Del Mundo 100 Nationale Hymnen Der Welt 100 Tonos De Llamada 100 Klingeltöne 100 Ringtones
  Bolag: WD
 • 12.28
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical