Rutiga liljor och lekande kustharr

96 min

Vi sänder från kungsängsliljornas Uppsala och vi letar efter kustharrens rom i Bottenviken. Reder ut hur sävsångare och rörsångare sjunger och besöker Kvilleken. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Lördagens huvudperson är klockformad, karminröd och rutmönstrad. Vi pratar kungsängslilja - Upplands landskapsblomma.

Vår fältreporter Lena Näslund sänder från det mest klassiska kungsängsliljestället i Sverige - Kungsängen i Uppsala, där blommorna upptäcktes första gången 1742. De här historiska fodermarkerna var ett viktigt mål på Carl von Linnés Danmarksvandring.

Vi möter Anja Rautenberg som jobbar med Linnés historiska landskap och botanisten Sebastian Sundberg som också tar oss med längs Fyrisån. Redan som tioåring cyklade han hit, då mest för att titta på fåglar. Har vi tur hittar han den gnistrande kungsfiskaren.

Och så drar reporter Thomas Öberg på sig vadarbyxorna och beger sig tillsammans med två fiskebiologer till en av de yttersta öarna i Luleå skärgård. Uppdraget är att ta reda på var och hur harren leker i havet.

Svårt att skilja på rörsångare och sävsångare? En ny fågelsånglektion kastar ljus över de raspiga rösterna i vassen.

Naturen är lätt att älska, men i trädgårdslandet kan relationen till växtligheten bli allt mer komplicerad. Mats Ottosson förhandlar med ogräsen i veckans kråkvinkel.

Och så besöker vi Sveriges kanske äldsta ek, Kvilleken, vars gener ser ut att kunna leva vidare in i framtiden.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.30
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista