Vårens största boksnackis: Vi läser Agota Kristofs svarta trilogi 

44 min
I vår har den ungerska författaren Agota Kristofs superstarka trilogi varit en riktig snackis i litteraturvärlden. Vi läser den tillsammans med författarna Majgull Axelsson och Jonas Karlsson.

Agota Kristof föddes 1935 i Ungern och flydde över gränsen till Schweiz i samband med Ungernrevolten 1956. Tillsammans med sin man och nyfödda dotter hamnade hon i den lilla staden Neuschattel i och arbetade där först på en klockfabrik.

Drömmen var hela tiden att bli författare och hon började försöken på sitt nya språk, franska. Hon var 51 år gammal när "Den stora skrivboken" kom ut 1986 och den följdes, med några års mellanrum, av "Beviset" och "Den tredje lögnen".

Böckerna hänger ihop på ett mycket intrikat sätt, Agota Kristof osäkrar hela tiden sin berättelse om de båda tvillingpojkarna Lucas och Claus, som blir lämnade hos sin mormor på landet under kriget. Trilogin har fått strålande kritik och de tre delarna är översatta av Marianne Tufvesson.

Samtidigt med trilogin kommer också en tunn liten självbiografi: "Analfabeten", om hur Agota Kristof erövrar sitt nya språk och till slut blir författare.

Vi tar oss an böckerna tillsammans med två riktiga Agota-fans: författarna Majgull Axelsson och Jonas Karlsson.

Programledare: Marie Lundström
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  David Darling - Minor Blue
  Album: Journal October
  Kompositör: David Darling
  Bolag: Ecm Records
 • 08.23
  David Darling - Stones Start Spinning
  Kompositör: David Darling
  Bolag: Prayer For Copassion