Höra röster

55 min
Att höra röster i sitt huvud är en erfarenhet som ofta hänger samman med psykisk sjukdom, men inte alltid. Hur kan man lära sig att leva med sina röster och var kommer de ifrån?

– Varje dag har jag rösthallucinationer. Rösterna mobbar mig, de är elaka. De kan säga ”håll käften” eller ”det var rätt åt dig”. Det berättar Elinor som började höra röster som 16 åring i samband med att hon fick diagnosen schizofreni.
– Det är störande och energikrävande, jag blir väldigt trött, berättar hon.

Även personer utan psykiatrisk diagnos kan höra röster. 
För Elin började det när hon brutit upp efter en lång relation och flyttade till en rum i en ny stad. Hon störde sig på grannarna - som visade sig inte vara hemma.

På 80-talet började psykiatriforskarna Marius Romme och Sandra Escher intressera sig för patienter som hörde röster. Tänk om rösthörande kunde vara något positivt, att rösterna kunde hjälpa patienten att må bättre?

Gäster i programmet:
Lena Flyckt, specialist i allmän psykiatri och forskare vid Karolinska institutet,  Elin Engström, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, Nika Söderlund, kurator i psykosvården och doktorand i socialt arbete Göteborgs universitet.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Cliff Martinez - Fire It Up Again
  Kompositör: Cliff Martinez
  Bolag: Milan
 • 10.38
  Cliff Martinez - Fire It Up Again
  Album: The Knick (Original Series Soundtrack)
  Bolag: Milan Records