Hur skapar vi traditioner?

40 min
Firandet av Nationaldagen ökar, klämdagar för vissa och varför skrivs det mindre om kvinnor på Wikipedia är några av dagens ämne.

Het valdag 

Thomas Nordegren är plats i Köpenhamn när danskarna röstar i folketingsvalet. Dagens valdag väntas bli den varmaste i landets historia. Hur påverkar hettan människors benägenhet att rösta och vad beror det på att danska TV 2 valde att genomföra levande valkompasser i närheten av en pölsevagn?

Nationaldagen nu tradition

Sedan 2005 är Sveriges nationaldag den 6 juni helgdag och intresset för att fira har ökat. Vad krävs det för att en tradition ska få spridning? Finns det skillnader finns det mellan traditioner som uppstår spontant och dem som instiftas av regeringen? Barbro Blehr, professor i etnologi, Stockholms universitet reder ut.

Wikipedia och kvinnorna

Många vänder sig till Wikipedia när de snabbt behöver få information. Betydligt fler artiklar handlar om män än om kvinnor. Vad beror det på och vad leder det till? Men det handlar också om skrivstugan som försöker ändra på saken. Vi gästas av Anna Charlotta Gunnarsson författare, musikjournalist och Sofie Jansson, skrivpedagog och styrelseledamot i Wikimedia, Sverige.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.28
    Anna-lena Löfgren - Lyckliga gatan
    Album: Guldkorn
    Bolag: WM Sweden