Båven - storlommarnas, ekarnas och de stora malarnas sjö

96 min

Vi sänder från den sörmländska sjön Båven där den stora fisken malen står i centrum. Men vi ägnar också uppmärksamhet åt både storlom och ek. Programledare är Mats Ottosson

Den hemlighetsfulla – och stundom enormt stora – fisken mal står i centrum när Naturmorgon sänder från sjön Båven i Sörmland på lördag. Fältreporter Lena Näslund hänger på när malexperterna Rickard Gustafsson (Sportfiskarna) och Henrik Jeuthe (SLU) samt Helena Herngren från Länsstyrelsen letar efter mal med ultraljudskamera för undervattensbruk samt pejlar sändarförsedda fiskar.

En annan av sjöns karaktärsarter är storlommen. De är inte bara många, de har också mystiska saker för sig. Varje kväll under sensommaren överger de sjön och beger sig till en annan, närbelägen sjö för att övernatta där. Ingen vet med säkerhet varför, men det finns en rafflande teori.

Ett annat särdrag för Båven är alla de artrika ek-marker som omger sjön. Programledaren Mats Ottosson finns i en av dem, i naturreservatet Sparreholms ekhagar, tillsammans med naturreservatsskötaren Hans Sandberg och småkrypsexperten Kajsa Mellbrand, som har lovat att ta med sig ekhagarnas signaturdoft i en liten burk för provluktning.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.29
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista