Magkänslan är viktigare än febertermometern

20 min
Barn, och framför allt små barn, bör inte ges febernedsättande medicin. Det skriver en expertgrupp som på uppdrag av Smittskyddsinstitutet tagit fram ett kunskapsunderlag för att hitta tecken på allvarlig infektion hos barn. I Vetandets Värld intervjuas Inge Axelsson, barnläkare och professor i medicinsk vetenskap vid Mitt universitetet i Östersund, som av varit med och tagit fram det än så länge preliminära kunskapsunderlaget.

Han menar att febernedsättande tar bort fokus från att verkligen se hur barnet mår. För om febern tvingas ned kan man missa andra viktiga symptom. Att febernedsättande inte hjälper mot feberkramper har bland annat en stor studie i Finland tidigare visat.

Och det kan finnas ytterligare anledningar till varför man ska avstå från att minska febern:
 −Vinsten är att förmodligen är febern är en försvarsmekanism hos kroppen som fungerar ibland och gör att infektionen blir kortare, säger Inge Axelsson.

Istället bör man lita på sin magkänsla - om man känner att så här sjukt har aldrig mitt barn varit tidigare. Och läkarna och sköterskorna bör framförallt lita till sin intuition, visar en belgisk studie. Förutom känslan kan man också räkna hjärtslag och andetag för att se hur barnet mår och inse om barnet verkar ha en allvarlig infektion.

Länkar till mer information om barn och feber(engelska):


Artiklar av Inge Axelsson ur Läkartidningen: