Från camping till glamping – en bekväm (eller beklämmande) stil för vistelse i naturen

55 min
Nu när sommaren är här och semestern hägrar ska vi ta en titt på ett fenomen som kombinerar två till synes oförenliga komponenter – glamour och camping, det vill säga ”glamping”.

Kanske kan man även kalla glamping för att campa med stil. För när det gäller glamping säger man hejdå till fuktiga tält, knöliga underlag och måltider tillagade av konserver och välkomnar istället varma boningar, bekväma sängar, elektricitet och inte sällan välkomponerade trerättersmiddagar – men fortfarande ute i naturen.

Det finns förstås också de som vrider som maskar på en krok av både uttrycket och dess utövare och kallar det hela istället för "wimping", det vill säga ett sätt för fegisar att campa på.

Men oavsett vad man tycker om saken har intresset för detta sätt att semestra på vuxit i rekordfart under de senaste tio åren. Och anledningarna till att så många av oss vill komma nära naturen – men ändå på lite på avstånd, men med nära tillgång till bekvämligheter – är flera.

De senaste åren har glampingalternativ även vuxit upp som svampar i skogen runt om i Sverige. Från Gällivare i norr, till Kivik i söder går det numera att lyxcampa. Det går det också att göra på ön Fejan i Stockholms norra skärgård. I veckans program besöker vi ön.

Vi berättar också om den mystiska friluftsrörelsen Kibbo Kift, som var aktiv i England under 1920-talet. Kibbo Kift förenade campingliv med stil och en visuellt slående estetik. Deras ambition var inget mindre än att skapa världsfred. Vi pratar med Annebella Pollen, professor i konst- och designhistoria vid universitetet i Brighton, samt författare till boken The Kindred of the Kibbo Kift – Intellectual Barbarians.

Och så pratar vi med den världsberömda trendanalytikerna Li Edelkoort om hur klimatkrisen får folk att söka sig tillbaka till ljudet av fåglar, trädens sus, gröna färger och odlingar vi kan göra hemma.

Veckans gäst är Rikard Molander, analytiker på Kairos Future.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.49
  Philip Glass - Prophecies
  Albert De Ruiter, The Western Wind, Michael Riesman
  Koyaanisqatsi
  Textförfattare: Hopi
  Etikett: Antilles
 • 10.49
  Philip Glass - Prophecies
  Album: Koyaanisqatsi
  Bolag: Universal Music