Blommande ängar och blommande bostadsområden

95 min

Vi sänder från blommande gräsmarker på Öland och besöker ett projekt för att öka den biologiska mångfalden i Gävles bostadsområden. Och pratar flyttande tistelfjärilar. Programledare är Mats Ottosson.

Vi söker oss till blommande marker den här lördagen.

Dels finns vår direktsändande fältreporter Lisa Henkow på Jordtorpsåsen på Öland. Här har betesdjur och liar format floran i nära tusen år. Och tidsfaktorn är avgörande för varför just de här gräsmarkerna är så artrika, förklarar forskaren Honor Prentice.

Dels berättar vi om ett nytt projekt i Gävle, där det kommunala bostadsföretaget vill öka den biologiska mångfalden i bostadsområdena. Det som i dag är ganska torftiga innergårdar ska bli blommande oaser som lockar bin och fjärilar.

Och så till en av försommarens stora snackisar: invasionen av flyttande tistelfjärilar. Ny forskning visar att de övervintrar söder om Sahara. Men varför flyttar de och hur funkar deras flyttning? Vi pratar med ekologen Lars Pettersson.

I veckans kråkvinkel möter vi en purpurprunkande men ack så klibbig blomma - tjärblomstret. Årets stora blomning får Helena Söderlundh att gå i barndom.

Och så en uppmaning - ut i de ljusa nätterna och lyssna. Kanske hör du det genomträngande lätet från hungriga hornuggleungar?

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista