Från GAN till garn på sommarutställningar

54 min
Kulturkoftor, klimatförändringar och skandalomsusade sjömän på några av sommarens konstutställningar. Vi besöker också Sorsele som trots dålig ekonomi satsar på gratis kulturskola. I OBS är det tyst.

På Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm pågår just nu utställningen "Sjömanskompositioner". Konstnären Gösta Adrian-Nilsson, GAN, var en pionjär inom den svenska modernismen och när hans matrosmotiv ställdes ut första gången 1918 fick han mycket kritik. Vad symboliserade sjömännen för GAN? Gäst i studion är Patrik Steorn, chef på Thielska Galleriet.

På Upplandsmuseet i Uppsala pågår just nu en utställning som heter "Kulturkoftor & Sagotröjor". Där har Celia B Dackenberg närmat sig litteratur- och kulturhistorien genom att sticka sig fram. Hon återskapar allt från Pippi Långstrumps korviga strumpor och Kurt Cobains grungekofta till Miss Marples fluffiga spetssjal. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj tar med oss på en rundtur.

På länskonsthallen Havremagasinet i Boden handlar sommarens stora utställning om klimatförändringar. I "Change/förändringar" ger ett antal konstnärer ger sin syn på framtiden och vad som behöver göras för att bevara vår plats på jorden. Helene Alm träffar konstnärerna Ninna Berger och Lisa Gideonsson på Havremagasinet.

Sorsele kommun har näst lägst antal invånare i Sverige och hamnar högt på listan över de mest skuldtyngda kommunerna. Trots det väljer Sorsele att satsa på kultur och till hösten öppnar dörrarna till en kommunal kulturskola som ska vara avgiftsfri. Varför väljer politikerna i Sorsele att prioritera kultur? Och vad är det nioåriga Isabella Norlund längtar efter att få lära sig när kulturskolan öppnar till hösten? Reportage av Joakim Silverdal.

Har tystnaden blivit en klassfråga? Den undrar Katarina Wikars i dagens OBS-essä.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg