The Bacon Show

30 min
Vad är bacon? (Det är inte självklart!) Så görs bacon i charkfabriken. Och vi berättar historien om PR-mannen som lärde USA att äta bacon till frukost. (Han lärde också amerikanska kvinnor att röka...)

Nathan Wagner kommer från USA. Han slutade vara vegetarian när han som 14-åring smakade bacon.

- Krispigt, salt, rökigt och så fettet som gör det så underbart och vackert! säger han.

Nathan försöker förklara den närmast religiösa dyrkan av bacon som man kan stöta på i USA.

Nej, bacon är inte amerikanskt. Men det vi svenskar kallar bacon idag är sk amerikanskt bacon. Tidigare såg inte vårt bacon ut så. Då var det torrsaltat.

- Vi har försökt göra gammalt bacon, men konsumenterna är inte så intresserade, säger Frederick Larsson på charkuterifabriken Signal & Andersson, som gör 1500 ton bacon om året (och lika mycket stekfläsk) som främst går till restauranger och storkök. De är också svenska mästare i bacon 2018.

- Torrsaltat bacon blir fastare och hårdare. Och behöver vara fetare för att det inte ska bli för torrt.

Men idag vill vi ha vårt bacon med mindre fett. Och då fungerar det bättre att göra amerikanskt bacon, där saltet injiceras i det råa köttet med nålar. Det saltas på några sekunder och röks sen i rökskåp. Med riktigt träspån eller med återskapad rök, där röken fångats upp i vatten, rengjorts från allt farligt och sedan sprutas ut som en dimma i rökskåpen.

Frederick visar oss hur det går till att göra lättrökt bacon industriellt.

Och så ger han tips på hur man bäst steker bacon.

Men det finns också engelskt bacon, och kanadensiskt, och den tyska varianten speck, och panceta i Spanien och pancetta i Italien. Och de görs på olika sätt och på olika styckningsdetaljer.

Vi berättar också om Sigmund Freuds systerson Edward Bernays, den amerikanske PR-mannen som på 1920-talet skapade en framgångsrik kampanj för en baconproducent som ville öka försäljningen. Bernays kampanj lärde amerikanerna att äta bacon till frukost. Bernays gjorde också en lyckad kampanj för Lucky Strike som fick kvinnor att börja röka och lärde amerikaner att diskade glas var ohygieniskt och pappermuggar var bättre.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Bly de Blyant - The Eighteen Irascibles
  Album: Hindsight Bias
  Bolag: Hubro
 • 10.26
  Jim Gaffigan - Bacon
  Album: King Baby
  Bolag: Comedy Central