Grötförgiftad i Uganda: Johan Bergendorff, Kampala

2:48 min

Utrikeskrönika den 15 maj 2019. Kampala.

Kampala, onsdag.

30-åriga sexbarnsmamman Alice Achuka bor i Karamojaregionen, Ugandas fattigaste nordöstra hörn med småbrukare och herdar som drabbats av ständig missväxt och varit beroende av mathjälp från FN i åratal. Alice är mager liksom hennes barn, t-tröjorna hänger på kropparna.

Var tredje barn i området är undernärt så därför får mammor och barn grötpulvret Super cereal sen 10 år. Det består av majs eller vetemjöl, blandat med soja och tillsatta vitaminer och mineraler. För två månader sen lagade Alice Achuka som vanligt gröt till sig och barnen, men det var något konstigt med den, berättar Alice Achuka med allvarlig blick.

Gröten hade rödaktiga bubblor när den kokade, fast barnen var så hungriga så att vi åt ändå, fortsätter hon. Sen fick alla akut magknip och diarré. Liksom grannarna som också ätit av gröten. En antilop som smakat på resterna hittades senare livlös.

Alice ringde efter ambulans som tog dem till sjukhus. Där låg de fyra dygn med dropp innan de släpptes hem med en enorm sjukhusräkning och i Alice fall fortfarande två månader senare feber och ledvärk.

Och de var inte ensamma. 290 personer ytterligare hade sökt vård för akut matförgiftning efter att ha ätit super cereal pulver. En del så medtagna att de var förvirrade. Minst tre personer dog.

Sedan dess har tusentals labbprover tagits och FNs matprogram beslutat återkalla allt grötpulver av den här sorten. Man hade redan märkt innan det här hände att det inte höll bästa kvalitet. 21 000 ton grötpulver hålls nu inlåst i väntan på svar vad som orsakat massförgiftningen.

Jag känner mig fortfarande rädd att äta av nödhjälpsmaten, berättade Alice Achuka. Jag kunde ha förlorat flera av mina barn. Regeringen och FN borde ha koll på att livsmedel de ger oss är säker att äta tycker hon.

En av de förgiftade familjerna har nu stämt Ugandas regering. Det blir rättegång i juli.

Faktum är att vi nästan alla någon gång blivit matförgiftade av bakterier, virus, maskar eller farliga ämnen. Runt var tionde människa på jorden årligen. Och för den som redan är svag kan det sluta riktigt illa. 420 000 stryker med av dålig mat per år. Det är ungefär lika många som dör av malaria, fast det får inte den uppmärksamhet hälsoproblemet förtjänar anser WHO.

Det kan dröja månader än innan svaret kommer om det var något fel på FNs grötpulver och det kanske aldrig publiceras någon slutrapport svarar en talesperson på World Food Program när jag frågar hur det går.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista