Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens ledband

20 min
Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho, som för några år sen, som många andra, bara hade beröm till övers för Al Jazira.

-Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig den här sorgliga utvecklingen.

-Men den arabiskspråkiga kanalen går tyvärr helt i sin ägares ledband. Det har jag många exempel på. Och flera journalister har därför också slutat.

Tidigare jämförelse håller inte

Leon Barkho - tidigare erfaren journalist bland annat på brittiska Reuters och språklärare - har rest världen runt och berättat om sin fyra år gamla avhandling, där han jämförde CNN, BBC och Al Jaziras rapportering från Mellanöstern.

Och där Al Jazira fick mycket beröm, som vi berättade om i Publicerat för fyra år sen.

Nu är BBC föredömet

Nu håller han och några kollegor på med två nya böcker, en om opartiskhet i nyhetsförmedling och en där Barkho jämför Al Jaziras, saudiägda Al Arabias och BBCs rapportering från Mellanöstern.

Och nu framstår BBC som ett föredöme, medan Al Jazeera Arabic, som kanalen heter på engelska, helt döms ut.

Tar ställning i rapporteringen

-Extra tydligt är detta i rapporteringen från det pågående upproret i Syrien, där arabiskspråkiga Al Jazira helt tagit ställning för den splittrade oppositionen.

-De släpper fram rena propagandavideor och bilder utan att tala om vem som ligger bakom, säger Barkho.

Medborgarjournalistik  

-De borde istället markera tydligt markera när sändningarna innehåller material från så kallade medborgarjournalister. Ofta tillhör de en av parterna.

  

Inte för Al Assad

-Och kommentarsfälten är fulla av hat, säger Leon Barkho, som numera driver ett nytt, välfinansierat, mediecenter vid högskolan i Jönköping.

Han betonar att han inte på något sätt är för den sittande regimen i Syrien. Men anser det viktigt med en korrekt, faktabaserad rapportering.

Lever inte upp till sitt varumärke

-Speciellt som tv-nätverket hävdar att det är det som är dess kännetecken.

Hur kommer det sig då att Qatars stolthet nu helt riskerar sitt goda rykte?

Hur tänker emiren som finansierar miljardbygget i Doha i Qatar?