Deckarmat från Sydafrika och Sicilien

30 min

Vi fördjupar oss i deckare där maten är viktig. Mord och mat med Tannie Maria i Sydafrika, och commissario Montalbano på Sicilien. Om maträtterna, matkulturerna och författarna bakom böckerna.

- Tannie Maria är en mullig matskribent som bor i en liten stad på Klein Karoo-stäppen i Sydafrika. Hon är helt besatt av mat och lyckas också lösa mord med hjälp av mat, berättar översättaren Mia Gahne.

Mia är matskribent och kokboksförfattare - men också översättare av skönlitteratur, mycket deckare som t ex Deon Meyer, också han från Sydafrika.

Sally Andrew är författare till böckerna om Tannie Maria. Det har kommit tre böcker. De två första, Tannie Marias recept på kärlek och mord och Tannie Marias stora utmaning, har kommit ut på svenska.

- Hon bor lite primitivt i ett naturreservat, inte så långt från sin romanhjälte, säger Mia Gahne.

Böckerna skildrar ett Sydafrika med många kulturer, matkulturer och språk. Sally Andrew var inte speciellt matintresserad från början utan har tagit hjälp av matkunniga när hon skrivit. Men matintresset har vuxit.

- Jag testade recepten och gjorde t ex vetkoek, en sorts fyllda friterade bröd och det var fantastiskt gott, säger Mia. Till slut så blev jag tvungen att åka till Sydafrika för att smaka på den här maten på riktigt.

Mia träffade Sally Andrew på sin resa och smakade maten i böckerna.

- Det var fantastisk mat i Sydafrika! Med många influenser från t ex Malaysia och Indien.

Mia Gahne berättar om Tannie Marias maträtter, med namn som vetkoek, koeksisters och rusks.

På södra Sicilien finns commissario Montalbano.

- Han har ett nästa religiöst förhållande till maten, säger Karin Vikström, som känner Andrea Camilleri, författaren till böckerna.

- Till exempel tycker han att maten ska avnjutas under tystnad. Och fisken ska vara alldeles nyfångad, råvarorna de allra bästa.

Precis det samma säger författaren Andrea Camilleri när Karin frågar om hans syn på mat.

Det äts väldigt mycket mat i böckerna och tv-serierna om Montalbano, men han lagar ingen mat själv. Det gör däremot hans hushållerska Adelina, som alltid lämnar nåt hon lagat i hans kylskåp.

- Camilleris mormor Elvira är nog förebilden för Adelina. Hon var kocken i familjen och lagade många av de rätter som förekommer i böckerna. Det är hundra procent sicilianska rätter. Ofta mycket enkla.

Böckerna och tv-serierna är en formidabel succé i Italien, och runt om i världen. Men bara ett fåtal av böckerna har översatts till svenska. SVT var med och producerade de första tv-serierna, men det är nu länge sedan SVT sände nya Montalbano-avsnitt. Det produceras ständigt nya.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.13
  Zamajobe - Ndawo Yami
  Album: African Ladies Of Song
  Bolag: Sony BMG Special Projects
 • 10.33
  Franco Piersanti - Tenderness
  Album: Il Commissario Montalbano
  Bolag: Image Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista