Den tredimensionella revolutionen

20 min
Varför gå och köpa en tandborste när du kan skriva ut den? Du kan dessutom få den perfekt anpassad till dig och i din favoritfärg. Det är möjligt att göra med en så kallad 3d-skrivare. Mycket tyder på att 3d-skrivare inom några år kommer att vara lika vanliga som bläckstråleskrivare är idag. Programmet sändes första gången 23 november 2012.

När man sett en 3d-skrivare arbeta, hur den lager för lager skapar ett fysiskt föremål, och när man sedan har hållit i det där föremålet som nyss tillverkats, ja då är det svårt att inte tro att det är det här som är framtiden.

Utvecklingen av 3d-skrivare gör att tillverkningsindustrin idag står inför ett genombrott som är värt att kalla en ny industriell revolution. Nu kan 3d-skrivare tillverka föremål utav i stort sett vilket material som helst. Hastigheten, detaljrikedomen och storleken på det utskrivna föremålet ökar snabbt. Det som för tio år sedan var en dyr teknik för prototyper och designföremål används idag för allt mellan flygplansdelar och  elgitarrer. Redan arbetar forskare på att skriva ut vävnad med levande celler som byggblock.

Medverkande:
Giorgos Nikoleris, Lunds Tekniska Universitet.
Reinhart Poprawe, chef för Fraunhofer ILT i Aachen i Tyskland