Raggare, bonde och 15 år

29 min
- Tyvärr kraschade växellådan sist vi var ute och sladdade med a-traktorn, så det får bli garaget ikväll säger Kenny Juhlin Karlsson och Andreas Johansson båda 15 år.I ett villaområde i utkanten av Kil, i Värmland, ligger ett stort garage. Hit in har Andreas och Kenny sökt skydd mot ovädret utanför för att ta sig an något de gärna gör en kylig fredag i december: meka med sina epa- och a-traktorer.

Helst av allt är de förstås ute och kör om fredagskvällarna,
men ikväll måste de alltså laga och se om sina fordon. 
- I den här ska man kunna sitta tre, säger Kenny och pekar på sin halvbyggda a-traktor.

På landsbygden runt Kil är raggarkulturen fortfarande stor. I förra veckans program av Barnen hörde vi andra värmländska ungdomar säga drägg om raggarna på orten och om hur tonårskillar med stort bilintresse kallades för blöjraggare. Men för Kenny och Andreas är det här med att åka epatraktor fram och tillbaks på Storgatan bland det bästa de vet.
- Man ska lyssna på Eddie Meduza med nedvevade rutor,
dricka bärs och snacka fruntimmer.

Förkärleken till bilar och motorer är något som har funnits i bägges familjer sen lång tid tillbaka. Även Kennys lillebror Mike, 13 år, hänger gärna här i garaget en fredagskväll.
- När farfar levde brukade han och pappa hänga här och meka med bilarna, säger Mike. 
I det sista avsnittet av Barnens serie Fredagskväll tillbringar vi kvällen tillsammans med tre högstadiekillar från den värmländska landsbygden. Bland trasiga bilar borrar vi oss ner i bilmekandets charm och pratar om allt ifrån längtan efter ett riktigt körkort till framtidsdrömmarna om att bli bönder, rörmokare och riktiga raggare.

Det här är tredje och sista avsnittet i Barnens serie Fredagskväll som görs av Rosa Fernandez och David Rune.

 

Vad gör unga på din ort en vanlig fredagskväll? Finns det tillräckligt att göra? Använd kommentarsfältet nedan för att berätta och diskutera.