Tonsättaren Rebecca Saunders – vinnare av "musikens Nobelpris".

57 min
För ett liv i musikens tjänst. Som en poet eller alkemist omvandlar hon ljud till skulpturer.


Som första kvinnliga tonsättare någonsin får Rebecca Saunders det som kallas Musikens Nobelpris, Ernst von Siemens Musikpreis på 250 000 Euros.

Hon föddes i London men lever sedan många år i Berlin och får priset för ett liv i musikens tjänst. "Som en poet eller alkemist omvandlar hon ljud till skulpturer. Hennes intelligenta, intuitiva musik har stränghet, genialt berättande, listig humor och explosiv energi."

Rebecca Saunders verklista innehåller drygt 70 verk: solostycken, duostycken, trios, kammarmusik, orkesterstycken. För henne är rummen, det arkitektoniska och spatiala, oerhört viktigt och musikerna är ofta utplacerade på olika platser när verken framförs.

Hon känner instrumenten utan och innan och deras klangfärg och tonart/pitch betyder allt. Mekaniska misstag i t ex en oboe, då ljudet spricker upp i två toner, kallar Rebecca Saunders en dyad, ett ackord av två toner. Hon älskar sådana "biprodukter" och använder sig av dem i sina kompositioner.

Hennes verk chroma, för upp till 16 musiker, finns i 20 olika versioner, uppförda i olika länder. Stycket spelas två gånger vid varje konserttillfälle och till instrumentationen hör upp till 270 speldosor.

Rebecca Saunders senaste stora orkesterverk har titeln Yes, efter det sista ordet i Molly Blooms inre monolog i romanen Odysseus av irländske författaren James Joyce.

I Yes använder Rebecca Saunders en fulltalig Ensemble Musikfabrik från Köln. Sammanlagt 19 solister samt sopran och dirigent, som spelar slagverk, reciterar och sjunger text. Instrumentet ackordion är ett måste för Rebecca Saunders.

-Utan ackordion kan jag inte skriva musik! Det finns något  förunderligt med ackordion. Instrumentet är mångsidigt och känslomässigt: mycket subtilt och extremt kraftfullt. Ackordion kan uttrycka en djup melankoli men kan också vara både iskallt och distanserat.

Saunders har varit professor i komposition vid Hannover University of Music, Theatre and Media och undervisar regelbundet vid Darmstadts sommarkurser och vid Impuls Academy i Graz i Österrike. Hon är medlem i Berlin Academy of Arts och Sachsen Academy of Arts i Dresden.

Här är en helt färsk och gedigen verklista:

https://www.editionpeters.com/resources/0001/writers/pdf/Saunders_worklist_17_Jan_2019.pdf

Vi möter även tonsättaren Malin Bång och dirigenten Rei Munakata som med ensemblen Curious Champer Players har arbetat med Rebecca Saunders och hennes musik. Bland annat vid Stockholm New Music FestivalMusikaliska på Nybrokajen i Stockholm då Saunders chroma IV uppfördes.

Malin Bång: Det som inspirerade mig från början var den här väldigt dynamiska kraften i Rebecca Saunders musik och de stora kontrasterna mellan det ganska ruffa och det väldigt sköra och svaga. Det blir en stor relief i musiken och hon var intresserad av det rumsliga redan då, fast det sker inne i instrumentationen på något vis.

Rei Munakata: Det var mycket intressant att arbeta med Rebecca Saunders. Hon är fast beslutsam och vet exakt hur hon vill ha det i dessa komplicerade musikstycken. Det mest intressanta är att hon känner instrumenten mycket bra. Hon använder instrumentet på ett mycket färgstarkt sätt för att skapa olika nyanser.

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan som mötte Rebecca Saunders inför prisutdelningen i hennes studio i Prenzlauer Berg i Berlin.

Spellista:

Stirrings Still

Rebecca Saunders

Ensemble Musikfabrik, Köln

Skin

Rebecca Saunders

Juliet Fraser, sopran

Ensemble Modern

Vimbayi Kazibon, dirigent

Live av BBC

Skin

Rebecca Saunders

Juliet Fraser, sopran

Ensemble Modern

Vimbayi Kazibon, dirigent

Live av BBC

Blaauw for double-bell trumpet

Rebecca Saunders

Marco Blaauw, trumpet

Miniata

Rebecca Saunders

Teodoro Anzellotti, ackordio

Hans Zender, dirigent

Southwest German Radio Symphony Orchestra

Solitude

Rebecca Saunders

Severine Ballon, cello

To And Fro

Rebecca Saunders

Hannah Weirich, violin

Peter Veale, oboe

chroma IX

Rebecca Saunders

Ensemble Contrechamp

chroma IX

Rebecca Saunders

Ensemble Contrechamp

Yes

Rebecca Saunders

Juliet Fraser, sopran

Ensemble Musikfabrik, Köln

Enno Poppe, dirigent