"Historien" av Elsa Morante - en bestseller skriven i vrede

10 min
En av de bästa litterära skildringarna av Europas grymma och blodiga 1900-tal är Elsa Morantes ”Historien” från 1974. Den utspelas under andra världskrigets Rom, skriven i en ursinnig vrede mot makten, krigen och härskardrömmarna och med en oändlig medkänsla med de arkebuserade, stupade, torterade och ihjälfrusna.

Ida Ramundo är nog en av litteraturhistoriens mest osannolika hjältinnor. Lite grå och oansenlig, åldrad i förtid men med en envishet och urkraft när det gäller att skydda sina barn. Egentligen är det kärleken hon skildrar, utifrån dess sista offer, den lille Useppe, frukten av en våldtäkt förövad av en tysk soldat.

Useppe har en överjordisk förmåga att förstå djurens språk (inte olikt Dostojevskijs Aljosja i Bröderna Karamazov). Det sägs att Elsa Morante (som dog 1984) inspirerats av en sann historia om en kvinna som hittade sin sexårige son död i hemmet med en vit vallhund vakande över sig.

När "Historien" kom ut i 70-talets rigida politiska klimat (nyutgåva 2012) ansåg många kritiker att den var ointellektuell, rentav reaktionär. Men folket älskade den, och Morante hade låtit trycka upp den i en billighetsupplaga. På ett halvår sålde den i 800 000 exemplar.

Producent Ulla Strängberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 02.52
    Alessandro Cicognini - Bicycle Thieves
    Album: Bicycle Thieves (From "Bicycle Thieves" Original Soundtrack)
    Bolag: JB Production CH