Så skapas känslor

55 min
De är överallt: på reklampelarna, på löpsedlarna och i sociala medier. Vi lever i känslornas tid. Men vad är känslor? Hur går det till när de uppstår i oss? Och är känslor alltid sanna?

– Känslor är inte vår reaktion på omvärlden – det är vår konstruktion av den.

Amerikanska psykologiprofessorn Lisa Feldman Barrett har mottagits som närapå en rockstjärna i USA, i alla fall för att vara vetenskapsman. Hennes teori kullkastar tidigare uppfattningar om att känslor skulle vara universella och att känsloreaktioner är en sorts reflexer. Istället, menar hon, är det din hjärna som skapar känslorna.

Synsättet har beskrivits som en intellektuell orgasm och ett paradigmskifte, men också galna idéer från någon som aldrig upplevt känslor. Vid en föreläsning erbjöd sig till och med en man i publiken att lappa till henne för att visa hur känslor verkligen fungerade. I Kropp & Själ berättar hon vad teorin innebär och vilka långtgående konsekvenser det kan få för hur vi ska se på oss själva och världen kring oss.

I programmet medverkar även Hanna Sahlin, forskare i emotionsreglering, och skådespelaren Bahar Pars gästar studion för att visa hur hon skapar känslor i sitt arbete. Dessutom ett kritiskt inlägg från skribenten Niklas Wahllöf som menar att vi lever i en nyromantisk tid där vi hela tiden ska uppleva starkare och starkare känslor.

Programledare: Gustav Asplund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Julio Iglesias, Rafael Ferro - Feelings
  Album: Julio Iglesias En El Olympia
  Kompositör: Morris Albert
  Bolag: Philips
 • 10.05
  Julio Iglesias - Feelings
  Album: Love Songs...Canciones De Amor
  Bolag: SMI Artist
 • 10.19
  Adem Erdoğan - Mahkum
  Album: Kader Kurbanı
  Bolag: KÖPRÜLÜ FİLM MÜZİK