Återuppväckt skärgårdsnatur och gladans återkomst

96 min
Vi sänder från ön Lacka i Sörmland där ett gammalt skärgårdsjordbruk har återuppstått. Och så ägnar vi uppmärksamhet åt både den röda och den bruna gladan. Programledare är Mats Ottosson.

Ön Lacka, längst ut i Sörmlands skärgård, där det öppna havet tar vid, ja det är där Naturmorgons fältreporter Lena Näslund befinner sig denna lördagsmorgon.

Här har ett gammalt skärgårdsjordbruk återuppstått. Markerna har restaurerats, ängar slås och mular betar. Vi får träffa Pierre Stålnäbb, yrkesfiskaren som blev naturvårdsbonde på Lacka och Jan Wijkmark, en botaniskt kunnig sommarboende som har djupa släktrötter på ön. Och så vittjar vi näten och ser om det blivit någon fisk. Det är långtifrån säkert, nu för tiden.

Vi ägnar oss också mycket åt glador i programmet, de dansanta rovfåglarna som det verkar gå så bra för numera. Naturmorgons Jonatan Martinsson har beskådat röd glada i Skåne tillsammans med ett gäng fågelskådare från nätverket Rapphönorna. Och så ringer vi upp Berth-Ove Lindström i Norrbotten som har koll på den bruna gladans lite mer smygande erövring av landet.

Dessutom uppmärksammar vi ett nytt digitalt hjälpmedel för alla som vill lägga lite semestertid på att artbestämma musselskalen på havsstranden. Och så frågar vi fågelexperten Susanne Åkesson vad det betyder att luftledningarna för el och teletrafik grävs ner och svalorna förlorar sina favoritsittplatser.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.28
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016