Mångfalden får plats i Mjällådalen

97 min
Vi sänder från den fem mil långa Mjällådalen - en dalgång som flera gånger utsetts till en av Sveriges vackraste platser och som är full av liv. Programledare: Joacim Lindwall.

Från Bastusjön i Ångermanland till Indalsälvens delta i Medelpad sträcker sig den cirka fem mil långa Mjällådalen. En dalgång med naturskogsområden, rasbranter och raviner och över 100 rödlistade arter. Här hittar man bland annat Nordens största förekomst av sötgräs, Cinna latifolia och på sandbankarna jagar den sällsynta strandsandjägaren.

Området är geologiskt intressant och SGU (Sveriges geologiska undersökning) har nominerat dalen till titeln Geologiskt arv.

Men trots allt detta är dalgången okänd för de flesta. Det ska vi efter bästa förmåga råda bot på med hjälp av stigfinnaren Elisabeth Nilsson, biologen Stefan Grundström samt Oskar Norrgrann och Kristin Lindström på Länsstyrelsen Västernorrland.

Lördagen den 3 augusti sänder Naturmorgon hela programmet från Mjällådalen. Programledare är Joacim Lindwall och fältreporter är Anneli Megner Arn. För veckans kråkvinkel, om vitsen med att sova ute under bar himmel, står Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg