Meny Inlandsbanan Arvidsjaur

30 min

Kockan var minst lika viktig som rallarna för att Inlandsbanan skulle bli till. Vi besöker Rallarmuseet i Moskosel och Susanne gör en modern rallarmacka som räcker till ett helt kompani.

I dagens Meny Inlandsbanan kliver vi av tåget i Arvidsjaur. Där träffar vi musikern bakom Inlandsbanefestivalen Johan Piribauer och Jerry Johansson och Tyko Johansson på Rallarmuseet i Moskosel. Vi får också veta mer om Inlandsbanan av Therese Fanqvist.

I Meny i sommar följer kocken Susanne Jonsson Inlandsbanan på jakt efter kulinariska skatter.

Susanne vill inspirera till det enkla i matlagningen med lokala råvaror.

- Man ska inte tjorva till det, som Susanne säger.

Här blandas traditionella råvaror med nya smaker. Det blir både svenska och samiska rätter.

Susanne följeslagare på resan är Gerhard Stenlund, en nyfiken matälskare.

Susanne Jonsson är kock med en fil mag i gastronomi. Hon har skrivit flera kokböcker och driver en välbesökt blogg. Susanne är född och uppvuxen i Gällivare och Porjus i Norrbotten, i en familj med samiska, svenska och amerikanska rötter.

Gerhard Stenlund är programledare och producent på Sveriges Radio Västerbotten. Han har sina rötter i Arvidsjaur i Norrbotten.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Art Farmer - Fair Weather
    Album: Modern Art
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista