Lenke Rothmans konst bär minnena in i samtiden

14 min
Ett stort ämne för konstnären Lenke Rothman är att bära vidare minnet av Förintelsen. Cecilia Blomberg följer i spåren och har sett en aktuell utställning med Lenke Rothmans konst på Sörmlands museum.

Lenke Rothman var bara 16 år då hon befriades ur koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hon hamnade i Sverige och blev sen kvar här och blev en av de starkaste rösterna inom svensk 1900-talskonst.

Hennes konstnärskap spände över allt från måleri, till collage och assemblage av kläder, saker, knappar, sytråd, fotografer och så gott som allt som hon tyckte bar på spår av liv. Hon var dessutom oerhört produktiv och självständig i sitt skapande. Höll sig medvetet borta från ismer och trender och sökte berättelserna i sig själv.

Nu har det gått drygt 10 år sedan Lenke Rothman gick bort i november 2008 och det är dags för en ny generation att visa och möta hennes konst. På nyöppnade Sörmlands museum pågår nu den andra av två utställningar som museet producerat. Den första visades på Forum för Levande Historia i Stockholm.

Cecilia Blomberg har varit där och träffat Joanna Nordin som gjort de två utställningarna i samarbete med Olivia Berkowicz. Dessutom medverkar Rebecka Katz Thor som är doktor i Estetik och Lenke Rothman själv ur Sveriges Radios arkiv.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.00
    Balanescu Quartet - Life and Death
    Balanescu Quartet
    Maria T (Reissue)
    Etikett: Universal Music