Kroppen och orden

24 min
Ett program som tar kontakt med och lyfter fram olika kroppars historia.

I begynnelsen var kroppen och ljuden var i kroppen och de ville något och viljan och ljuden blev till ord. Med orden namngavs världen, världar.

Och orden förklarar, lyser som fyrar i mörkret men skapar också mörker, får oss att gå vilse, skada och skadas.

I säsongens första program hör vi tre kroppars förhållande till orden. Hur beskriver orden oss och vad gör det med oss?

Konstnären Ulrika ”Mohlavyr” Mohlin har burit på sina egna kroppskomplex sedan puberteten, vilket satte sig i både kroppen och psyket och har präglat hennes liv. Som en hemlighet bar hon det i tysthet. Det blev drivkraften för att öppna dörren, hitta orden inte bara den egna berättelsen utan även andras, i ett foto och musik-projekt som döptes till ”Kära kropp”.

Sarkasm och ironi blev en försvarsmekanism för Nicole Blomgren, i utsattheten och mobbningen, när orden sårade som mest fick hon ändå höra hemifrån att hon var en stjärna.

Det tänker hon vara också  - och tar hand om den lilla versionen av sig själv genom att idag slakta med orden och inte tiga still. ”Min CP ska ta över världen!”

Att titulera sig komiker, att komma ut som lesbisk, att göra slut med N-ordet, att med humor och självklar pondus ta sin plats på jorden med sin rappa tunga; ja, orden är verkligen Marika Carlssons.

Kroppen och orden sänds första gången 27 juni kl 14.30 i P1.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.56
    Samiyam - Italy
    Album: Wish You Were Here
    Bolag: Stones Throw