Den lagade kroppen

24 min
Ett program som tar kontakt med och lyfter fram olika kroppars historia.

Många av oss är lappade och lagade både synligt och osynligt. Varje lagning har en historia. Vad gömmer sig bakom ärren?

Två lagade kroppar berättar.

Kristoffer Blekkerud fick en allvarlig skottskada genom ett vådaskott för tjugo år sen när han gjorde militärtjänst. Om kulan skulle ha träffat några millimeter närmare kroppspulsådern, skulle han ha dött på fläcken.
För honom har den den största lagningen inte varit fysisk utan psykisk.
Idag har händelsen och lagningen vuxit ihop med den han är.

När Jennie Enoksson skulle föda sitt andra barn under en dramatisk förlossning, höll den på att kosta både henne och barnet livet. Barnet överlevde men Jennie fick allvarliga förlossningsskador både i magmuskulaturen och en Sfinterruptur.
Hon blev opererad på plats men flera skador inuti missades och hon levde med konsekvenser som påverkade livet i allra högsta grad.

En lång kamp följde, där Jennie läste på, tränade och slutligen fick vara med i en forskningsstudie vilket ledde till att hon nu är lagad, smärtfri och med kroppsfunktioner under kontroll. Jennie berättar utan omsvep och censur för att ta bort skam, munkavle och sprida kunskap och medvetenhet kring något som drabbar tusentals födande varje år.

Den lagade kroppen sänds första gången 11 juli kl 14.30 i P1.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.56
    LISAS - I gryningen
    Album: Fiddle and Accordion Conversations - Sally Wiola Sessions, Vol. II
    Bolag: Playground Music