Den nakna kroppen

24 min
Ett program som tar kontakt med och lyfter fram olika kroppars historia.

Nakenheten. Den laddade nakenheten. Den utsatta nakenheten. Den självklara nakenheten - som vi någonstans faktiskt delar oavsett vilka vi är och var vi bor - under alla lager av titlar, fördomar, försvar, rustningar, utsmyckningar och kläder.

Vi lever i en tid när kroppen förtingligas, förvandlas till projekt och slagfält, när den invaderas, sexualiseras och kommenteras och då - mitt i allt detta klär några kroppar av sig och berättar varför.

Chalotta ”Challis” Lindgren sökte med ljus och lykta efter bilder för att kunna föreställa sig hur det skulle kunna bli efter hennes bröstrekonstruktion och fann alldeles för få exempel. Då bestämde hon sig för att själv vara exemplet.

”Det finns ingen revolution i att män tar fula bilder”, säger Cristian Quinteros Soto som älskar hudvård och långsamma rutiner. Med fotografin och konsten i bagaget skapar han genomarbetade nakenporträtt som skildrar en manskropp som vi annars inte får möta i det snäva mediala utrymmet.

I en cirkel mötte Anna Tallwe sina närmsta väninnor, alla var spritt nakna och alla fick prata till punkt, i tur och ordning om det som rörde just deras kropp. ”Det är det mest läkande jag gjort” säger hon.

Den nakna kroppen sänds första gången 25 juli kl 14.30 i P1.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.54
    Johnny Green & His Orchestra - Ouverture
    Album: West Side Story
    Bolag: Music square