Eija Hetekivi Olsson

56 min
Författare, 46 år. Född och bosatt i Göteborg. Debuterar som Sommarvärd.

Författaren Eija Hetekivi Olsson sommarpratar om litteraturens genomslagskraft, om hur svårt hon har för kulturjournalisternas fascination för hennes förortsuppväxt. Det är också ett program om klasskillnaders och rätten att styra sitt liv.

Eija Hetekivi Olsson går ut starkt med att berätta om en gång när hon ska läsa ur sin debutroman ”Ingenbarnsland” och får ett äldre par i publiken att sätta i halsen med den råa, ocensurerade historien full av svordomar och våldsamhet.

Hon fortsätter med att göra upp med den likformighet hon möter från den svenska journalistkåren när hon debuterar; alla ställer samma frågor, vill ta likadana bilder och är enbart intresserade av henne som person och hennes bakgrundshistoria. Så hon tackar nej – fler och fler gånger väljer hon att inte ställa upp i intervjuer, tv- och radiosoffor och förvånar etablissemanget med sitt ointresse.

Hetekivi Olsson som är 46 år och slog igenom som författare 2012, och hon berättar med stor inlevelse om krocken hon upplever när hon kliver in i kulturvärlden, om fester där alla konverserar och dricker öl som smakar blomma… Hon gör upp med fin-kultur, fin-mat, fin-vin och kavajklädda kulturmän.

Engagemanget och kärleken till ordens möjlighet att förändra liv och samhälle lyser igenom när hon berättar om de unga som hör av sig till henne. De kommer, precis som hon, från förorten och de vill, precis som hon, göra sina berättelser hörda. Och Eija Hetekivi Olsson sitter gärna på en bänk i Angered och lyssnar, läser deras texter, kommer med tips och råd och pepp. Hon berättar om den fotobok om skolan som hon lät ett gäng niondeklassare göra, om sin besvikelse på svenska politiker som sviker unga i förorten och om behovet av att fler engagerar mer sig där det behövs som mest.

Hos de unga finns de starka berättelserna, säger hon, de som inte når etablissemanget. Där finns den riktiga kampen och starkt bultande hjärtan, vi borde lyssna mer på dem.

Om Eija Hetekivi Olsson

Slog igenom med boken Ingenbarnsland som beskrevs som en ”flammande debut” och en ”rasande röst från förorten”. Fick Stig Sjödin-priset, Katapultpriset och nominerades till Augustpriset. Boken Miira är en fortsättning på debutromanen och den tilldelades Aftonbladets litteraturpris och ABFs litteratur- och konststipendium.

Städade trappor och var restaurangbiträde innan utbildningen till lärare. Har tillsammans med en fotograf gjort boken Fuck skolan där niondeklassare berättar om sin syn på skolan. Debuterade som dramatiker med monologen Nationalsången som också gavs ut som ljudbok.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Radiosymfonikerna - Signatur Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Sten Carlberg
 • 13.05
  Vanessa-Mae Vanakorn-Nicholson - Konsert För Violin & Stråkorkester Med Bc Op 8:2 g-moll: Sats 3, Presto (Arr)
  Album: Storm
  Kompositör: Antonio Vivaldi
  Bolag: Emi
 • 13.09
  Petter, Daniel Adams-Ray - Håll Om Mig
  Album: Håll Om Mig
  Kompositör: S Al-Fakir, Magnus Lidehäll, Vincent Pontare
  Bolag: Baba Recordings
 • 13.20
  Kapten Röd - Stjärnorna Finns Här
  Album: Stjärnorna Finns Här
  Kompositör: Kapten Röd
  Bolag: Swingkids Productions
 • 13.26
  Aly Youranday - Don't Give Up The Fight
  Kompositör: Okänd Upphovsman
  Bolag: LABEL MISSING
 • 13.35
  Linkin Park - Hands Held High
  Album: Minutes To Midnight
  Kompositör: Linkin Park
  Bolag: Warner Bros
 • 13.42
  First Aid Kit - You Are The Problem Here
  Kompositör: Johanna Söderberg, Klara Söderberg
  Bolag: Jagadamba
 • 13.50
  Milck - Quiet
  Kompositör: Connie Lim
  Bolag: LABEL MISSING
 • 13.57
  N - Svarta Miljonärer
  Kompositör: Can Canatan
 • 14.05
  Veridia - I Won't Stay Down
  Kompositör: Okänd Upphovsman
  Bolag: LABEL MISSING
 • 14.12
  Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, Anton Jimenez, Pepe El Montoyita, Manuel Parilla, Miguel Montero, José, Juanares - Leyenda
  Album: Storm
  Kompositör: Andy Hill, Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson
  Bolag: Emi
 • 14.22
  Rachel Platten - Fight Song
  Album: Fight Song
  Kompositör: Dave Bassett, Rachel Platten
  Bolag: Columbia
 • 14.26
  Radiosymfonikerna - Signatur Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Sten Carlberg