En virtuell resa in i de okända och en konkret resa som förändrade ett liv

44 min

Filmregissören Arne Sucksdorff fick internationella priser för sin film om Rios gatubarn. Men filmen förändrade också en av skådespelarnas liv. Nu har dottern skrivit en bok om sin pappas resa.

Arne Sucksdorff gjorde en spelfilm om barnen som befolkade kvarteren runt legendariska stranden Copacabana i Rio de Janeiro. En dramatiserad historia men med skådespelare hämtade bland barnen i kvarteren.

Nu skriver journalisten Anna de Lima Fagerlind sin pappas historia i boken Mitt hem är inte Copacabana. En historia om hur verklighet och fiktion glider samman. Om hur pappan under lanseringen av filmen blev det gatubarn han spelade och om hur fattigdom och hemlöshet blandades ihop. Toninho som han heter hamnade till sist som adoptivbarn bara 12 år gammal hos en svensk familj på Lidingö. Och längtan tillbaka hem till Brasilien var stark.

Anna de Lima Fagerlind gästar P1 Kultur och diskuterar bland annat var gränsen går mellan fiktion och verklighet. Och om att ta sin släkts historia vidare in i en bok.

Lundhal&Seitl, det vill säga konstnärsduon Christer Lundahl och Martina Seitl har skapat sig en egen nisch i konstvärlden någonstans mellan performance, ljudkonst och installationer. Ofta i en skärningspunkt där våra sinnen möter ny teknik och leder besökarna till nya medvetandenivåer. Inte minst ljudet har varit en viktig del. Och en berättarröst som ledsagar besökaren in i nya tankebanor.

Nu har Lundahl och Seitl tagit klivet in i VR-världen i samarbete med brittiska ScanLAB. En studio som drivs av arkitekter och formgivare och som jobbar med den virtuella världen.

Deras gemensamma verk The Memor visas just nu på Göteborgs Konsthall. Cecilia Blomberg gjorde en virtuell resa genom verket och träffade även konstnärerna på plats.

Tidningen Metros kräftgång som journalistisk produkt tog ytterligare en vändning i veckan då det blev känt att tidningen nu ska bli en digital portal där användare betalar för att publicera sin debattartiklar. Vad betyder den här utvecklingen och vilken roll kommer Metro nu spela? Vi ringde upp medieanalytikern Olle Lidbom.

Dessutom fortsätter OBS-essän den här veckan att handla om avgörande möten. Litteraturvetaren Anna Smedberg Bondesson skriver om Selma Lagerlöfs möte med författarkollegan Grazia Deledda på Nobelfesten 1928.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Cecilia Blomberg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista