Sommar i P1 - bakom kulisserna

49 min
I P4 Dokumentären ”Sommar i P1 – bakom kulisserna” berättar människorna som jobbar med Sveriges mest lyssnade radioprogram om processen före sändning.

Måste alla sommarvärdarna prata om sina trauman? Vad hände när en av värdarna bröt ihop totalt i studion och vilka är de som har svårast att göra ett Sommar i P1?

Stefan Sundberg möter både producenter och tekniker och personer som själva sommarpratat. Och så avlivas myten om att alla Sommar i P1 tidigare sändes live.

 - Det är en stor villfarelse att man alltid sände live förr. Man har alltid delvis bandat. Men idag har ju programmet blivit så stort och då vill man ju inte utsätta sommarprataren att sitta där och vara livrädd, hyperstressad och torr i munnen och så är det också en enorm risk att låta sommarvärden sända direkt, säger Bibi Rödöö.

 Henrik Jonsson är en av dem som producerat flest Sommar i P1 under de senaste åren. Han avslöjar att det finns vissa saker han helst ser att sommarvärdarna hoppar över.

- Vissa låtar som handlar om sommar, vissa grepp som handlar om att man börjar berätta att man föddes och slutar med att det ska bli en härlig sommar…..Den största utmaningen är att få dem att vända sig inåt och leta efter den egna berättelsen. Sen kan man göra en massa roliga grejor och spela Gyllene Tider och What a wonderful world, säger Henrik Jonsson.

I programmet medverkar:

Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1
Ulla Walldén, med i namnkommittén
Johan Egeskog, tekniker
Elisabeth Åsbrink, producent
Henrik Jonsson, producent
Jan Scherman, sommarvärd 2012
Jacob Mühlrad, sommarvärd 2017