Knut Wulff – den svenske skönhetspionjären som med fransk flärd skapade Nordens största skönhetsföretag, Pierre Robert

54 min
Vad har skönhetsentreprenörer som Estée Lauder och Charles Revson som startade Revlon gemensamt med Knut Wulff, från Skåne? En hel del. Knut Wulff (1913- 2002) vigde sitt liv åt kosmetik och skapade på kuppen ett enormt framgångsrikt företag inom skönhet, Pierre Robert, som lyckades bli Nordens största skönhetsföretag. Mer om denne svenske skönhetspionjär berättar vi i årets sista upplaga av STIL.

Ingen hade tidigare varit lika framgångsrik som denne man från Malmö som vid sjutton års ålder tog över sin pappas frisersalong 1930 och därefter vidareutvecklade sina idéer om skönhet. Långt före andra i Sverige insåg han att en stund i stolen hos frisören kunde fyllas med långt mer än schampo och papiljotter. Det kunde bli en njutningsfull skönhetsstund – och varför inte då göra egna skönhetsprodukter?

Knut Wulff gav sig snart på skönhetsprodukter och lyckades 1945 – hemma i källaren, i en köksmaskin säger sägnen – blanda ihop en hit som fick namnet LdB, ”Lait de Beauté” – skönhetsmjölken. Hudcrèmen blev snabbt blev en storsäljare. I slutet av 50-talet kunde han erbjuda en komplett makeupserie kallad ”Mille Colori” med underlagscrème, puder, ögonskuggor, eyeliner, mascara – och läppstift i olika färger. Under 70-talet stod Knut Wulffs företag för hälften av alla hudvård i Sverige, och en tredjedel av kosmetiken. Mer om denne durkdrivne entreprenör berättar vi programmet.

Vi tar även en titt på varför så många företag än idag fluffar upp sig med lånta franska fjädrar för att få det att framstå som mer flärdfullt. Det gjorde Knut Wulff också, som till en början kallade sitt märke ”Monsieur Robert”, vilket han hävdade var en autentisk man i beautybranschen. Nja, säger hans yngste son Pierre Wulff (som senare fick stå för ena halvan av det nya namnet Pierre Robert, hans bror Robert fick stå för den andra). Pierre Wulff arbetar även han inom skönhetsindustrin, han är så kallad ”näsa” åt det stora franska parfymföretaget Robertet. Vi har mött honom på företagets kontor i New York för att få höra mer om honom, och hans pappa. Och så berättar Hedvig von Mentzer om andra svenska framgångsrika företag i skönhetsbranschen som följt i Knut Wulffs fotspår.

Till sist vill vi bara säga – GOTT NYTT ÅR! Den 17 januari 2013 är vi tillbaka med nya program.