Fotbollen provocerar i amerikansk politik: Fernando Arias, New York

2:44 min
Utrikeskrönikan 9 juli 2019.

New York, tisdag.

När USA tog VM-guld i söndags var det ett älskat men också ett hatat lag som lyfte pokalen. Flera av de nyblivna världsmästarna har nämligen en tendens att provocera.

Och de gör det helt medvetet.

Ta till exempel vinnaren av guldbollen, Megan Rapinoe, som under VM fick en fråga om huruvida hon skulle komma till Vita huset om landslaget fick en inbjudan.

– Jag kommer inte sätta min fot där, sa hon i en kommentar kryddad med en vanlig amerikansk svordom.

När konservativa Fox News och president Trump kritiserade Rapinoes uttalande kom hennes lagkamrat, Ali Krieger, till hennes försvar och skrev på Twitter att "presidenten blir upprörd av kvinnor han inte kan kontrollera eller tafsa på".

Det här är långt ifrån första gången laget och Megan Rapinoe hamnar i mediernas strålkastarljus på grund av sitt politiska engagemang.

Rapinoe använder gärna de tillfällen hon får framför kameror till att prata om rättigheter för HBTQ-personer. Hon är också en av de spelare som varit drivande i att stämma amerikanska fotbollsförbundet. I stämningen står det att förbundet ägnar sig åt en "institutionaliserad diskriminering" mot kvinnor som tar sig uttryck i löneskillnader, arbetsförhållanden och träningsmöjligheter.

När svarta spelare i ligan för amerikansk fotboll började protestera mot rasism och polisvåld genom att gå ner på ett knä under nationalsången valde Rapinoe att under sina matcher göra samma sak i solidaritet.

Rapinoe är symbolen för ett lag som valt att använda sitt kändisskap för att visa vad det tycker. Till skillnad från många andra elitidrottare välkomnar flera av spelarna politiska frågeställningar och i reportage och intervjuer utvecklar de gärna sin kritik.

Devisen ”politik och idrott hör inte ihop” brukar dammas av när sportförbund - däribland svenska sådana - inte vill blanda sig i kontroversiella frågor.

De amerikanska fotbollsdamerna säger genom sina gärningar något annat: Nämligen att likgiltighet också är ett ställningstagande. Och att en kändisplattform inte bara ger en möjlighet utan kanske också ett ansvar att använda den.