I Idefjordens mörker trivs nakensnäckorna

96 min

Föroreningarna höll på att förstöra Idefjorden, men nu mår den bättre. Det är en av Sveriges bästa lokaler för nakensnäckor! Vi sänder hela programmet från Krokstrand. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder hela programmet från bohuslänska Krokstrand där vi tittar österut över Idefjorden – mot Norge.

Denna gränsfjord har varit känd som ett typexempel på en totalt förstörd havsmiljö, men i dag är bilden en annan. Utsläppen har strypts, och två passionerade dykare, biodlaren Mats Larsson och bilmekanikern Michael Lundin har hittat landets kanske artrikaste lokal för nakensnäckor här. Ja, de har till och med dykt sig fram till en nakensnäcka som aldrig tidigare setts av vetenskapen. Att vi ska få se den bredhuvade kamnudingen (Bohuslania matsmichaeli) i sändningen törs vi inte utlova, men vi ska göra vårt bästa. Mats Larsson och Michael Lundin är dock med och berättar om hur det är att dyka i en fjord där det är ständig natt.

För det är nämligen så att sötare och grumligare vatten ligger som ett mörkt lock på fjorden. Det gör att i det salta vattnet under locket kan nattaktiva organismer vara igång även på dagen.

Men vi tittar också ovanför vattenytan. Till Idefjordens mynning och till en myr i närheten där den blå klockgentianan blommar just nu. Vi guidas av Mia Öster, Krokstrandsbo och medlem i fågelskådarnätverket Gluttsnäpporna, och Jan Ingar Båtvik,otanist och lektor vid universitet i Halden.

Och vi pratar med fjärilsfotografen Mikael Skalstad om en mörkblå skönhet med schackrutiga vingkanter. Den ovanliga fetörtsblåvingen lockar nämligen fjärilsturisterna till just Krokstrand när den flyger några veckor i slutet av maj.

Programledare är Mats Ottosson och fältreporter Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.29
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.40
  Hootenanny Singers - Björkens Visa
  Album: Musik Vi Minns...
  Kompositör: Gustaf Raab
  Bolag: POLAR
 • 07.52
  Hootenanny Singers - Björkens visa
  Album: Svenska Favoriter
  Bolag: Universal Music