Volontärer jobbar för en större förståelse av insekter

20 min
Insekterna utgör världens största djurgrupp. Trots det vet vi fortfarande för lite om de flesta av dem för att kunna veta om de ökar eller minskar. Det vill svenska forskare ändra på.

Efter oroväckande rapporter om insekter som minskar kraftigt i antal kan man undra vad det är som kommer att hända med våra insekter i framtiden. Men svaret är att det inte går att säga något säkert om det.

I forskningsprojektet Insect Biome Atlas vill ekologen Andreia Miraldo och hennes kollegor därför undersöka förekomsten av insekter i både Sverige och på Madagaskar. Projektet är också ett sätt att utveckla en praktisk metod för att göra långsiktiga inventeringar av insekter.

I Vetandets värld möter vi bland annat Amanda Bråkenhielm Brising som är en av de frivilliga volontärer som hjälper forskarna att samla in insekter.

Referenser:

Caspar A. Hallmann et al. More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas. PLOS ONE 18 oktober 2017. DOI: 10.1371/journal.pone.0185809

FranciscoSánchez-Bayoa och A.G.Wyckhuys. Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers. Biological Conservation april 2019. DOI: 10.1016/j.biocon.2019.01.020

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.09
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical