Hur låter havet under ytan och vad vill Modernas nya chef?

54 min
Östersjöfestivalen handlar om både musik och miljö - möt tonsättaren som gör musik av havets ljud. Och nästa vecka får Moderna ny chef - vad vill hon göra med museet?

Hur låter havet under ytan? På lördag avslutas Östersjöfestivalen i Stockholm med ett stycke av tonsättaren Aurélie Ferrière, som följt med forskningsexpeditionen Ocean maping expedition. Med hjälp av ljud hon samlat in under resan till havs har hon skapat stycket Musicomexp – ett existentiellt verk om havet och människans relation till planeten. Aurélie Ferrière är gäst i dagens (tisd 27/8) P1 Kultur.

Vad vill Modernas nya chef? Den 1 september tillträder Gitte Örskou – P1 Kultur har träffat henne i danska Aalborg där hon just avslutat sitt tidigare uppdrag, som chef för Aalborg konstmuseum.

Vad betyder lust och begär i en värld där porr är ständigt närvarande? Pjäsen Antiporr på Inkonst i Malmö undersöker kropp, identitet – och porr. Manusförattare Felicia Ohly och regissör Paula Sundberg är gäst i P1 Kultur.

I dagens radioessä från OBS berättar författaren och översättaren Jan Henrik Swahn om affärsmannen, språkgeniet och äventyraren Heinrich Schliemann och vilka berättelser vi för vidare och över vilka människor vi reser monument.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson och Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.10
  Edda Magnason - When I Was A Child
  Kompositör: Edda Magnason
  Bolag: Warner Bros
 • 13.15
  Aurélie Ferrière - Musicomexp
  Kompositör: Aurélie Ferrière
  Bolag: LABEL MISSING
 • 13.46
  Edda Magnason - When I Was A Child
  Album: Tune Of A Crooner EP1
  Bolag: WM Sweden