Allt fler mordåtalade frias

30 min
Nästan hälften av de som åtalades för inblandning i mord med skjutvapen under åren 2013-2017 friades i domstol enligt en undersökning I lagens namn gjort.

Det är stora skillnader mellan dödsskjutningar som lett till åtal på 90-talet jämfört med senaste åren. På 90-talet fälldes de allra flesta som åtalades, medan det på senare år är en större andel som frias.

Katri Reyna Väänänen är mamma till Yonathan som blev mördad i Kista i mars 2017, och mordet på hennes son är ett av de fall som klarats upp senaste åren. Den åtalade mannen dömdes till livstids fängelse.

– Det betyder att någon åtminstone får stå till svars för det. Det betyder inte att Yonathan kommer tillbaka. Det betyder inte att någonting egentligen blir förändrat men om han hade blivit frikänd vet jag inte hur jag hade reagerat. 
– Jag tänker också på barnen, min dotter Keyla och hans två bröder, att han har tre yngre syskon och att det är viktigt för dem att få se att någon får konsekvenser. Det blir jättekonstigt om deras storebror blir mördad och inget händer. För min egen del är det som att jag kan lägga åtminstone det ältandet bakom mig, säger Katri.

Om undersökningen
I lagens namn har läst tings- och hovrättsdomar gällande mord (dödligt våld) som skett med skjutvapen under åren 1995-1999 samt 2013-2017. Underlaget bygger på laga kraft vunna domar som begärts ut från domstolar och fallen har spårats med hjälp av bakgrundssamtal med polis, åklagare, kriminologer samt i viss mån medierapportering. Det kan saknas enstaka ärenden men bör täcka in om inte alla så i vart fall nästan alla dödsskjutningar som lett till åtal.
I materialet har, utöver den som åtalas för mord/dråp, även de som åtalats för medhjälp, anstiftan, skyddande av brottsling, vapenbrott (direkt kopplat till mordvapen) och andra eventuella brott direkt kopplade till mordet inkluderats.

Domar om dödligt våld med skjutvapen som skett 1995-1999 
16 fall varav ett med två offer
17 offer 
24 åtalade personer
2 personer friade

Domar om dödligt våld med skjutvapen som skett 2013-2017
47 fall varav tre med flera offer 
51 offer 
125 åtalade personer
58 personer friade

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Harry Gregson-Williams - Algiers Ferry
  Kompositör: Harry Gregson-Williams
  Bolag: Emi
 • 13.31
  Harry Gregson-Williams - Center Of Attention
  Album: Phone Booth
  Kompositör: Harry Gregson-Williams
  Bolag: Fox Music
 • 13.34
  Howard Shore - Spotlight
  Album: Spotlight (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Howard Shore
 • 13.57
  Howard Shore - Spotlight
  Album: Spotlight (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Howard Shore